چرا به مشاوره ازدواج نیاز داریم:
زینب شاهدی
مشاور ازدواج
در روزگار قدیم تصمیمات مربوط به ازدواج بیشتر بر عهده پدر و مادرها بود. این خانواده ها بودند که شرایط و اوضاع را می سنجیدند و به صلاحدید خودشان، به وصلت با خانواده های دیگر تن می دادند یا از آن دوری میکردند. خانواده ها خودشان هم در بافت بزرگتری قرار داشتند که آن هم روی تصمیمات مربوط به ازدواج جوانترها موثر بود: قوم و خویشان. به این صورت، ازدواج یک تصمیم جمعی بود و در نتیجه بسیار به شور و مشورت گذاشته می شد و فکرهای زیادی روی هم ریخته می شد تا نتیجه نهایی معلوم شود اگرچه گاهی اوقات تصمیم نهایی چندان مورد پسند خود دختر و پسر نبود.
کمکم مردم شهرنشین شدند و از هم فاصله گرفتند. زندگیها مستقل تر شد و نقش افراد در تعیین سرنوشت خودشان بیشتر شد. تا جایی که الان خیلی از جوانان این آزادی را دارند که خودشان برای ازدواج خودشان تصمیم بگیرند. این آزادی اگرچه بسیار شیرین و نجاتبخش به نظر می رسد، اما دردسرهای خودش را دارد. این را جوانانی می دانند که تمام بار تصمیمگیری درباره ازدواج به دوش خودشان است.
اینجاست که مشاور ازدواج وارد صحنه می شود! او به کمک افرادی می شتابد که تصمیم به ازدواج دارند اما خودشان آنقدر تخصص و تجربه ندارند که بتوانند تصمیم درستی بگیرند. مشاور ازدواج با تجربیاتی که کسب کرده، مهارتها و دانشی که یاد گرفته و مطالعات و پژوهشهایی که انجام داده، تا حدودی میتواند آینده خیلی از ازدواج ها را پیشبینی کند. بنابراین، او کسی است که شاید بتواند جای خالی ریش سفیدان و قوم و خویشان را دستکم تا حدی پر کند و به شما کمک کند با آگاهی و درایت بیشتری تصمیم بگیرید.
مشاور ازدواج برای ما چه کار میکند؟
برای اینکه دقیقا مشخص شود مشاور ازدواج چه کار میکند، شاید بهتر باشد اول بگوییم مشاور ازدواج چه کارهایی را نمیکند یا نباید بکند.
مشاور ازدواج این کارها را نمیکند:
- مشاور ازدواج به جای شما تصمیم نمیگیرد. این خود شما هستید که درباره ازدواج کردن یا نکردن با این فرد تصمیم نهایی را می گیرید، و مسلما خودتان هم مسئول انتخاب خود هستید.
- مشاور ازدواج شما را درمان نمی کند. اگر به مشکلی مبتلا هستید که پیش از ازدواج باید برطرف شود، به رواندرمانگر یا متخصصان دیگر نیاز دارید، نه مشاور ازدواج.
- مشاور ازدواج، انتخاب شما را تایید و توجیه نمی کند. مشاوره پیش از ازدواج به هیچ وجه اینطور نیست که شما دست کسی را بگیرید و پیش مشاور ببرید تا او انتخابتان را تایید کند یا مثلا خانوادهتان را به این ازدواج راضی کند.
بهترین تشبیهی که میتوانم درباره مشاور ازدواج به کار ببرم این است: مشاور ازدواج برای شما چراغ میگیرد تا راهی که پیش رویتان است را بهتر ببینید، و در نتیجه با این دید بتوانید تصمیمی را بگیرید که برایتان مناسب تر است. گام بعدی برای آشنایی با فرایند مشاوره ی پیش از ازدواج این است که بدانید باید خودتان را برای چه چیزی آماده کنید.
در جلسات مشاوره پیش از ازدواج چه اتفاقی می افتد؟
به طور کلی مشاوره ازدواج دو فرایند را در بر دارد: مصاحبه های شخصی رودررو و تستها و آزمون های پیش از ازدواج. روند یک جلسه مشاوره پیش از ازدواج به احتمال زیاد به این شکل است:
- شما شرح کاملی از خودتان، داستان کاملی از رابطه تان و کمی هم اطلاعات از خانواده و گذشته تان به مشاور میدهید.
- آزمونهای پیش از ازدواج را به صورت جداگانه پر می کنید، که عموما شامل تست های شخصیت، آزمون های تشخیصی بالینی و نگرش سنجهایی است که بر حسب نیاز و تشخیص مشاور به کار می رود.
- اگرچه معمولا پیش نمی آید، اما اگر لازم باشد، مشاور با خانواده ها یا اشخاص دیگر صحبت میکند.
در نهایت، مشاور شما بر اساس مجموع این اطلاعات، بینشی که نسبت به رابطه شما به دست آورده را با شما در میان میگذارد، نقاط قوت و ضعف ازدواج شما را بیان میکند و پیشنهادات و راهکارهایی برای بهتر کنار آمدن با هم و داشتن ازدواجی بهتر یا حل مشکلات در اختیار شما میگذارد.
علاوه بر این، مشاور ازدواج به شما کمک میکند مسائلی را که از آنها غافل مانده اید یا خودتان به تنهایی نمی توانستید مطرح کنید را در نظر بگیرید، باورهای اشتباهی که درباره ازدواج و زندگی مشترک دارید را بشناسید، با مشکلات احتمالی آینده همین الان روبرو شوید، و در کل بهتر بتوانید برای آینده تان برنامه بریزید.
نکته مهم: حتما میدانید که بهترین راه برای اینکه مشاور بتواند بهتر شما را راهنمایی کند این است که اطلاعات بیشتر و صادقانه تری در اختیار او بگذارید. چون در نهایت مشاور ازدواج شما بر اساس همین یافته ها درباره شما و آینده تان قضاوت می کند.